Madison Basement Renovation

THE REQUEST

With a full unfinished Basement, this family knew they needed to capture the square footage as functional space. Whether it be to work out, do laundry, hang out, or study – they wanted to make their Basement an extension of the main home. Like most Basements, the nooks and crannies can make figuring out the wishlist challenging. However – our Client knew exactly how they wanted to use the space. Updating the flooring, painting throughout, gaining storage and ceiling height, eliminating wires, and making it a clean space was our Client’s request.

THE RESOLUTION

We collaborated closely with our client who had a strong sense of design to create a multi-functional contemporary space. The existing slab was sacrificed to create a good bonding surface for the 7″ x 72″ ceramic plank tiles which extended throughout the main area to the workout area. Interlocking heavy-duty matte squares were used in the workout area to do floor exercises. The white finished drywall and exposed ceiling brought a bright airy feel.

The challenging main area ceiling required the HVAC ductwork that serviced the first floor to be relocated along with multiple plumbing and electrical lines to create a more uniform ceiling. The concealed Laundry Room is accessed through a 4″ wide barn door which is adjacent to where the future Powder room will be.

The slab was saw cut to install a 4″ soil pipe as well as the water lines were run so the completion could be completed at a future date. The main area
was framed in such a way to accomplish the client”s goals and also to hide most of the load-bearing structural components that are found in a Basement.
In the open area between two storage closets, we created a perfect landing spot for a floating desk.

The new stairs case was a nice subtle entrance to this beautiful lower level area.